KM: 446
Jaartal: 2009
Periode: 1999 - 2009
Mint: Keuze
Kwaliteit: UNC
Bijzonderheden: State Quarters (52)
Ontwerper(s): Voorzijde: John Flanagan (JF) en William Cousins (WC), Keerzijde: Joseph F. Menna
Oplage
Philadelphia: 53.200.000
Denver: 86.000.000
'The Commonwealth of Puerto Rico', is een unincorporated territorium van de Verenigde Staten, d.w.z. dat het gebied door de VS wordt beheerd, maar dat geen integraal onderdeel is van de VS is. Het ligt in het oostelijk deel van de Caraïbische Zee. Het bestaat uit het gelijknamige hoofdeiland en kleinere eilanden. Het maakt deel uit van de 'Grote Antillen', en ligt oostelijk van de Dominicaanse Republiek, en ten westen van de Maagdeneilanden. De bewoners noemen zich Puerto Ricanen of Porto Ricanen.
De oorspronkelijke bewoners, de 'Taíno' noemden het eiland 'Borinquén' dat 'Land van de dappere leider' betekent. Toen Christoffel Columbus het eiland in 1493 ontdekte noemde hij het 'San Juan Bautista' (Johannes de Doper). De hoofdstad kreeg de naam 'Ciudad de Puerto Rico' dat 'Stad van de rijke haven' betekent. Na verloop van tijd gingen schippers het hele eiland Puerto Rico noemen. Om verwarring te voorkomen werd de hoofdstad steeds vaker San Juan genoemd. Waarschijnlijk waren de eilanden al bewoond in het 2de millennium voor Christus. Op het eiland 'Vieques' is in elk geval een skelet gevonden van 2000 voor Christus. In de eeuwen die volgden migreerden verschillende volkeren vanuit Zuid-Amerika naar het eiland. Rond de 10de eeuw waren de Taíno, een stam van Arowakken-Indianen, de dominante groep geworden. Toen Christoffel Columbus tijdens zijn tweede reis op 19 november 1493 voor het eerst op het eiland landde, leefden er tussen de 30.000 en 60.000 Taíno, verenigd onder 'Agüeybaná'.
In 1898, na de Spaans-Amerikaanse Oorlog en na de ratificatie van het vredesverdrag, werd Puerto Rico ingenomen door de Verenigde Staten. Deze inname is nog steeds omstreden. Volgens sommigen was het een bevrijding, volgens anderen een bezetting. Een jaar later werd het eiland zwaar getroffen door een orkaan waar Amerikaanse bedrijven van profiteerden door boerderijen op te kopen en die samen te voegen tot grote efficiënte plantages. De Puerto Ricanen die hun zelfstandigheid konden bewaren, deden dat met grote schulden aan Amerikaanse banken. In 1900 werd de 'Foraker Act' aangenomen waardoor de Puerto Ricanen beperkt zelfbestuur en een parlement kregen. Dit parlement stemde in 1914 voor onafhankelijkheid, maar was hier volgens de Amerikanen niet toe bevoegd.
(Bron: Wikipedia)