KM: 447
Jaartal: 2009
Periode: 1999 - 2009
Mint: Keuze
Kwaliteit: UNC
Bijzonderheden: State Quarters (53)
Ontwerper(s): Voorzijde: John Flanagan (JF) en William Cousins (WC), Keerzijde: David Westwood
Oplage
Philadelphia: 45.000.000
Denver: 42.600.000
Guam is een Oceanisch eiland in de regio Micronesië. Het eiland vormt een afzonderlijk territorium van de Verenigde Staten en is niet onafhankelijk. De hoofdstad is Hagåtña. Inwoners van Guam zijn automatisch Amerikaans staatsburger bij geboorte. Op Guam wordt Chamorro gesproken en in mindere mate ook Engels.
Zoals alle eilanden van de Marianen werd Guam al rond 1500 voor Chistus bewoond door de 'Chamorro', die waarschijnlijk afkomstig waren uit het gebied van het huidige Indonesië. In 1521 kwam Guam voor het eerst in contact met Europeanen, toen Ferdinand Magellaan de Utamac-baai op Guam binnenvoer. Van 1565-1898 was Guam een Spaanse kolonie. Vanaf 1668 probeerden de Spanjaarden de Chamorro te bekeren. Tijdens de ruim twintig jaar oorlog die volgde werd de bevolking gehalveerd. In 1898 werd Guam door de Amerikanen veroverd tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog. In de Tweede Wereldoorlog werd Guam bezet door de Japanners. In 1944 werd Guam heroverd door het Amerikaanse leger, dat na de oorlog een derde van het eiland in bezit hield.
Guam ligt in de Filipijnenzee in het westen van de Grote Oceaan. Het is het zuidelijkste eiland van de eilandengroep de 'Marianen'. Guam heeft een oppervlakte van 549 km² en is daarmee het grootste eiland van Micronesië. Het eiland is ongeveer 48 km lang en 18,5 km breed en de kustlijn bedraagt 125,5 km. Het hoogste punt op het eiland is de Mount Lamlam (406 m). Het eilandje Cocos Island is via een lagune en een koraalrif met het hoofdeiland Guam verbonden. Dit eiland is onbewoond.
Op Guam is een kleine Chinese gemeenschap te vinden. De hoofdstad Hagåtña kent een Chinese buurt. De VS hebben op Guam een belangrijke marine- en luchtmachtbasis voor zesduizend man en B-1-bommenwerpers. De Joint Region Marianas (JRM) voeren het commando over de Naval Base Guam en Andersen Air Force Base.
(Bron: Wikipedia)