Jaartal: 2010
Kwaliteit: EDU
Bijzonderheden: 5 Euromunt in coincard
Thema: Nederland - Waterland
Ontwerper(s): Esther Tielemans
Al eeuwenlang weten Nederlanders hoe ze zich tegen water moeten beschermen. Vroeger bouwden mensen terpen om op te wonen, daarna kwamen de dijken en molens en nog later gemalen en deltawerken om ons land en zichzelf te beschermen.
En dat niet alleen, Nederlanders weten door die eeuwenlange ervaring ook heel goed hoe ze water kunnen gebruiken. Zo werden dorpen vroeger gebouwd aan de oever van een rivier. Goederen konden zo makkelijk vervoerd worden en konden inwoners van het dorp veel geld verdienen met de handel. Liepen de zaken heel goed, dan groeide een dorp vaak uit tot stad zoals bijvoorbeeld Amsterdam.
Een andere manier om de strijd tegen water te winnen, is door het weg te pompen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Flevoland, doordat een groot deel van de voormalige Zuiderzee werd drooggelegd. 100 jaar geleden was hier niets anders dan zee en was het water vaak een gevaar voor de mensen die eromheen woonden. In 1924 wordt er daarom een begin gemaakt aan Flevoland en ruim zestig jaar later is Nederland een twaalfde provincie rijker.
95% van de Europese droogmakerijen kun je vinden in Nederland. Al in 1612 werd bijvoorbeeld de Beemster drooggelegd met behulp van 43 windmolens. De molens zorgden niet alleen voor de drooglegging van het gebied, maar ook voor het op peil houden van het water. Aan het eind van de 19de eeuw worden veel molens vervangen door stoomgemalen en nog later door elektrische pompen. Al die inpolderingen en droogleggingen bewijzen dat Nederland niet bang is om de strijd met water aan te gaan.
Ondanks dat Nederland nooit bang is geweest om de strijd met water aan te gaan, zijn een aantal rampen ons land niet bespaard blijven. Zo heeft Nederland door de eeuwen heen ontzettend veel overstromingen gekend, waarvan de laatste, en wellicht de meest bekende, de Watersnoodramp in 1953 is.
(Bron: Openluchtmuseum.nl)