Jaartal: 2019
Kwaliteit: BU
Bijzonderheden: 10 Euromunt met normaal reliëf
Thema: Met Malieënkolder en zwaard, Avontuur (nr. 2)
Ontwerper(s): Max Andexliger, Kathrin Kunter en Herbert Wähner
Hoe wordt je ridder?
Hoe kon iemand een ridderorde waardig worden? Een jonge man die voorbestemd was voor deze heroïsche rol, kreeg zijn opleiding aan het Hof. Hij kreeg instructies over het gebruik van paarden en wapens. De geestelijke opvoeding zorgde voor het onderwijzen van christelijke morele leer en hoofse deugden. Uiteindelijk mocht hij de wereld in stormen en "Âventiure" (avonturen) beleven.
Godfried van Bouillon, een van de leiders van de eerste "bedevaart onder de wapens", begon aan een bijzonder avontuur. Daarmee volgde hij de oproep van paus Urbanus II, die had opgeroepen tot de “bevrijding” van de Heilige Plaatsen. Deze campagne markeerde het begin van het 200-jarige tijdperk van de kruistochten. In augustus 1096 bereikten de "Soldaten van Christus" Constantinopel. Daar verenigden de teams, die via verschillende routes waren aangekomen, zich tot een enorm kruisvaardersleger. Na drie slopende jaren bereikten de troepen (of wat er nog van over was) Jeruzalem in de zomer van 1099. Tijdens de verovering was er vreselijk bloedvergieten onder moslims en joden. Gottfried nam de titel "Beschermer van het Heilig Graf" aan. Zijn persoon werd al tijdens zijn leven verheerlijkt.
De muntafbeeldingen
De waardezijde toont Godfried van Bouillon als een nobele ridder. Het Jeruzalemkruis, dat Gottfried als zijn wapen gebruikte, is afgebeeld op zijn borst en in de rechterhelft van de munt. Het wordt vastgehouden door een heraldische eenhoorn.
De andere zijde toont een ridderceremonie.
(Bron:muenzeoesterreich.at)