Jaartal: 2019
Kwaliteit: BU
Bijzonderheden: 10 Euromunt met normaal reliëf
Thema: Met Malieënkolder en zwaard, Ridderlijkheid (nr. 1)
Ontwerper(s): Max Andexliger, Kathrin Kunter en Herbert Wähner
Een man van zijn klasse
In de Middeleeuwen betekende het ter harte nemen van het ideaal van ridderlijkheid niet alleen dapper, eerlijk en dapper willen zijn, maar ook getraind worden in de krijgskunsten en wapens en uitgedost zijn in prachtige wapenrusting. Keizer Maximiliaan wordt beschouwd als de laatste ridder. In 2019 is het 500 jaar geleden dat hij stierf.
Maximiliaan I, van 1459 tot 1519, van de Habsburgse familie, aartshertog van Oostenrijk, keizer van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie, was feodale ridder en renaissanceprins in één persoon. Op de drempel van de moderne tijd was hij lyrisch over de ridderlijke deugden van de middeleeuwen. In 1477 trouwde hij met Marie de Bourgogne, wat hem niet alleen hertog van Bourgondië maakte, maar ook soeverein van de Orde van het Gulden Vlies. Deze exclusieve orde, beperkt tot 30 leden, vertegenwoordigde een elite binnen de aristocratische elite: Maximiliaan, die zeven talen sprak, wijdde zich aan de schone kunsten. Hij gaf opdracht tot een verzameling middeleeuwse heldendichten, het beroemde "Ambraser Heldenbuch". Hij ontpopte zich zelf als dichter en als promotor maakte hij plaats voor de kunst van Albrecht Dürer. In 1519 stierf de keizer in Wels, diep in de schulden.
De munt
Op de waardezijde staat links een portret van Maximiliaan I met een speer in zijn hand. Zijn wapen wordt rechts getoond, vastgehouden door een heraldische leeuw.
Op de andere zijde is een toernooiscène afgebeeld, op de voorgrond is een ridder in volle galop te zien op zijn paard. Maximiliaan stond bekend om zijn durf in toernooigevechten.
(Bron: muenzeoesterreich.at)