Jaartal: 2020
Kwaliteit: BU
Bijzonderheden: 10 Euromunt met normaal reliëf
Thema: Met Malieënkolder en zwaard, Dapperheid (nr. 3)
Ontwerper(s): Kathrin Kunter en Anna Schlindner
De legende van de Tempeliers: bewonderd en gevreesd, geïnspireerd door de vroomheid van de monnik en de moed van de krijger.
West en Oost
Op middeleeuwse kaarten stond het oosten bovenaan, niet het noorden. De Europeanen van de Middeleeuwen oriënteerden zich op het Oosten. In de 12de en 13de eeuw streden de westerlingen met de moslimstaten om de heerschappij in het Oosten. De kruisvaarders gingen op weg om het “Heilige Land” te veroveren. Geleid door economische belangen en religieuze ideeën verspreidden ze angst en terreur in het oostelijke Middellandse Zeegebied.
De Tempeliers, een militaire elite-eenheid ondergeschikt aan de paus, bleken bijzonder dapper te zijn. Hugo von Payns, een ridder uit Champagne, had deze orde in 1118 gesticht in het koninkrijk Jeruzalem. De Tempeliers waren de eerste orde die de idealen van nobele ridderlijkheid combineerde met die van het kloosterleven. Voor de Tempeliers bestond er geen tegenstelling tussen geloof en geweld. Integendeel: een Tempelier vocht met alle middelen voor de goede zaak, voor de zaak van God. Hij was toegewijd aan kuisheid, gehoorzaamheid en armoede. Wereldse praal was hem verboden. Zijn taken waren onder meer het bieden van bescherming en hulp aan pelgrims.
De munt
Op de waardezijde staat links het portret van een dappere Tempelier met getrokken zwaard. In de rechter helft van de munt ziet men het wapen van de Tempeliers. Deze wordt vastgehouden door een heraldische draak.
Op de andere zijde van de munt is een strijdtoneel afgebeeld, op de voorgrond een ridder met een speer. Achter hen stormen nog twee ridders te paard het gevecht in, met neergelaten speren.
(bron: muenzeoesterreich.at)