Jaartal: 2020
Kwaliteit: BU
Bijzonderheden: 10 Euromunt met normaal reliëf
Thema: Met Malieënkolder en zwaard, Standvastigheid (nr. 4)
Ontwerper(s): Kathrin Kunter en Anna Schlindner
De behulpzame
Een achtpuntig wit kruis op een rode achtergrond. Velen hebben dit wapen, het herkenningsteken van de Johanniter, al gezien. Als je de wortels van deze reddingsorganisatie onderzoekt, kom je terecht in een ridderorde, meer dan 900 jaar voor onze tijd. De Orde van het Hospitaal van Sint-Jan werd in 1099 in Jeruzalem gesticht door Fra' (broer/broeder) Gerhard von Thum.
Het achtpuntige kruis staat symbool voor de strijd tegen ziekte en verlatenheid, dakloosheid en honger, liefdeloosheid en schuldgevoel, onverschilligheid en ongeloof. De Johanniter breidden hun portfolio al snel uit; naast charitatieve en religieuze taken vervulden ze nu ook militaire en zakelijke taken. Ze zorgden voor de bescherming en het vervoer van de pelgrims, onderhielden filialen in de belangrijkste havensteden van het Middellandse Zeegebied en een soort lijnvaart tussen west en oost. In 1130 werden voor het eerst gewapende broeders in de gelederen van de orde aangetroffen. Vanaf 1136 kreeg de Broederschap de controle over tal van belangrijke kastelen in het Heilige Land.
In de 16de eeuw ontstonden uit deze orde de katholieke "Soevereine Orde van de Maltezen" en de protestantse Orde van Sint-Jan. Tot op de dag van vandaag is de taak om lijden en ellende te verlichten het element dat beide gemeenschappen verenigt.
De munt
De waardezijde toont een ridder in de Orde van St. Jan met getrokken zwaard en schild. Naast hem staat het wapen van de orde. Dit wordt vastgehouden door een heraldische hippocampus. Half paard, half vis, dit mythische wezen komt uit de Griekse mythologie.
Aan de andere kant, op de voorgrond, onderhandelt een Hospitaalridder met een koopman bij een marktkraam.
(Bron: muenzeoesterreich.at)