Jaartal: 2022
Kwaliteit: BU
Bijzonderheden: 10 Euromunt met normaal reliëf
Thema: Met de taal van bloemen, de Paardenbloem (nr. 2)
Ontwerper(s): Kathrin Kunter en Rebecca Wilding
Zoals zon, maan en sterren
De paardenbloem, met zijn goudgele bloemen, gekartelde bladeren en bolvormige zaadkoppen, komt over de hele wereld voor en heeft ongetwijfeld veel opmerkelijke eigenschappen. Mensen gebruiken het al eeuwenlang als voedsel en medicijn. Alles aan hem is eetbaar. Het is rijk aan vitamines. Hij wordt verondersteld allerlei kwalen en verwondingen te kunnen genezen. Des te verrassender dat sommigen het als onkruid beschouwen.
De paardenbloem is een van de eerste planten die in de lente verschijnt en een van de laatste die in de herfst verdwijnt; als er weinig anders in bloei staat, is het een betrouwbare bron van leven voor bijen. Konijnen, vogels, herten en varkens eten het graag.
Volgens een Roemeense legende vervulde God de wens van de paardenbloem om eruit te zien als de zon, de maan en de sterren samen: nadat de zongele bloesems waren verdord, ontwaakte de bloem weer. Het is niet meer herkenbaar nadat de bloemen in kleine witte paraplu's zijn veranderd. Komijnachtige zaden kronkelen aan hun uiteinden. De schermen vormen een bol: rond en bleek als de maan. Blij om te reizen, maken ze zich los van de bloem. Er kan een rivier zijn die hen zal brengen waar ze nog nooit zijn geweest. Of ze laten zich, verstopt in hun vacht, meeliften door een zwervend dier. Maar het belangrijkste voertuig is de wind. De zaden vullen de lucht zoals sterren de lucht vullen. In de richting waarin de wind de zaden blaast, "ga daarheen", fluistert de paardenbloem, "daar vind je je geluk.".
De munt
Op de waardezijde van de paardenbloemmunt staat een jonge vrouw afgebeeld wiens gezicht wordt omlijst door golvend haar versierd met bloemen. Met half gesloten ogen blaast ze paardebloemzaadjes weg.
De andere kant toont paardebloembloemen, twee open, één gesloten, omgeven door gekartelde bladeren.
(Bron: muenzeoesterreich.at)