Jaartal: 2024
Kwaliteit: BU
Bijzonderheden: 10 Euromunt met normaal reliëf
Thema: 'Met de taal van bloemen', de Pioenroos (nr. 6)
Ontwerper(s): Kathrin Kunter en Rebecca Wilding
Pioenrozen bloeien slechts kort, maar bloeien intensief. Maar ze leven voort in je hart. Dit wordt gesymboliseerd door de pioenrozen die voor altijd op de munt zijn vastgelegd. Als herinnering aan fijne momenten samen is deze roos zonder doornen ook een bijzonder sentimenteel cadeau voor Moederdag: de koningin onder de bloemen voor een koningin van je hart.
De mooiste
Ze houdt zich lang in voordat ze zichzelf openbaart. Wanneer zijn bolvormige knop plotseling ‘uitbarst’, onthult hij zijn hele rijkdom aan bloemen en onthult hij zijn hele schoonheid. In Engeland staat de pioen ook bekend als de rose royale , en een Chinees woord ervoor, shaoyao, betekent ‘de mooiste’. De weelderige pracht van de pioenroos is lange tijd een populair motief geweest in de Chinese en Japanse kunst. Ook veel Europese kunstenaars hebben pioenrozen geschilderd, waaronder beroemdheden als Pierre-Auguste Renoir, Vincent van Gogh, Claude Monet en Édouard Manet.
Volgens een Chinese legende gaf een mooie keizerin opdracht om alle bloemen in haar tuin midden in de winter te laten bloeien. Iedereen gehoorzaamde, behalve de pioenroos. Woedend over deze weigering verbannen de keizerin hem naar het meest afgelegen en koudste deel van haar rijk, maar ondanks de onherbergzame omgeving bloeide en ontwikkelde de pioen zich prachtig. De keizerin besloot de pioen naar huis te laten terugkeren en riep hem uit tot “Koningin van alle bloemen”.
De muntafbeeldingen
Op de ene zijde van de munt van 10 euro zijn drie pioenrozen afgebeeld: één grof bolvormige knop, één halfbloemige en één in volle bloei. Alle drie zijn artistieke, gedetailleerde impressies van echte bloemen. Daarachter bevindt zich een band met gestileerde pioenrozen.
De waardezijde toont geluk en vreugde: het haar van een glimlachende jonge vrouw is versierd met een lauriertak en parels. Rechts van haar hoofd zie je een gebogen hoorn des overvloeds waaruit kelken van een pioenroos en munten stromen.
(Bron: muenzeoesterreich.at)