Jaartal: 2023
Kwaliteit: UNC
Diameter: 34 mm
Gewicht: 16 gram
Bijzonderheden: Lichtgevende Garnalen of Krill, Deel 3
Thema: Luminous Sea Worlds
Ontwerper(s): Kathrin Kunter
Krill is een verzamelnaam voor kleine kreeftachtigen die vooral in koude wateren voorkomen, met name in Antarctica. Daar komen ze voor in enorme aantallen, met vele tienduizenden per kubieke meter. Krill is onder andere het hoofdvoedsel van baleinwalvissen, waaronder de Blauwe vinvis, het grootste dier op aarde. Het vermogen waaraan de gloeiende garnalen hun naam danken, verwijst naar hun speciale verlichtingsorganen. Ze bevinden zich in verschillende delen van het lichaam en hebben een concave reflector en een lens. Met behulp van de spieren kan het hele orgaan worden verplaatst. De glow-in-the-dark garnaal maakt gebruik van chemische stoffen die waarschijnlijk via de voeding worden opgenomen. Maximaal zes centimeter lang en slechts twee gram zwaar, en toch hebben de gloeiende garnalen van Antarctica, ook wel krill genoemd, veel kracht, een kracht die voortkomt uit hun enorme biomassa en uit het feit dat dit waarschijnlijk de dichtstbevolkte diersoort ter wereld en vele andere zeedieren dienen als voedsel op Antarctica. Als het goed gaat met de gloeiende garnalen, gaat het ook met andere wezens goed.
De waardezijde van de munt presenteert, in de stijl van een tekening, alle zeedieren die voorkomen in de 12-delige serie: Luminous Sea Worlds. Ertussen zijn de luchtbellen te zien en rechts ervan bevindt zich een staartvin die in de golven dompelt. In het midden zijn verlichte garnalen te zien. Hun chitineschelpen glinsteren geeloranje, hun poten lichtblauw. Als je UV-licht op de munt richt, vallen de garnalen duidelijk op. Hun schelpen lichten rood op, hun poten blauw. Op de bodem hangt een blauwe vinvis.Aan de linkerkant van de munt bevindt zich een inkeping. Links bevinden zich, zoals op alle munten uit de serie, een schelp en een zeester.
Deze onzettend leuke munt wordt geleverd in een Quadrum-capsule van Leuchtturm. De munt komt daarbij nog mooier uit tegen de zwarte achtegrond van de capsule.
(Bron: naturetodad.com, www.muenzeoesterreich.at en Coins4all/MV)