Jaartal: 2023
Kwaliteit: UNC
Diameter: 34 mm
Gewicht: 16 gram
Bijzonderheden: Zwelhaai, Deel 2
Thema: Luminous Sea Worlds
Ontwerper(s): Kathrin Kunter
De zwelhaai is een vissensoort uit de familie van de kathaaien. De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1880 door Garman. Deze haai heeft een variabele tekening met stippen en donkerbruine vlekken. De lichaamslengte is 100 cm. Dit nachtactieve dier overvalt slapende vissen, terwijl hij langzaam over de zeebodem en door zeegrasvelden glijdt. Overdag rust hij meestal roerloos in een hol. Als hij zich bedreigd voelt, pompt hij zich vol met water en lucht, waardoor hij groter lijkt, hetgeen vaak afschrikwekkend werkt bij predatoren. Op deze manier kan hij zich ook in rotsspleten vastzetten. De zwelhaai kan over zijn hele lichaam groen fluoresceren. Om dit te doen, zet het binnenkomend UV-licht of blauw licht om in groen licht. Dankzij een speciaal pigment in het oog kan de deiningshaai het neongroen van zijn medehaaien zien. Een pigment dat onze menselijke ogen niet hebben. Daarom hebben we een UV-lamp nodig om zijn neongroene outfit te zien.
De waardezijde van de munt presenteert, in de stijl van een tekening, alle zeedieren die voorkomen in de 12-delige serie: Luminous Sea Worlds. Ertussen zijn de luchtbellen te zien en rechts ervan bevindt zich een staartvin die in de golven dompelt. Aan de voorzijde staat een zwelhaai. Een brede band, die doet denken aan een historische patrijspoort, vormt het frame van de afbeelding waardoor de haai naar buiten lijkt te zwemmen. Zijn lichaam is bruin van kleur. Maar als de afbeelding verlicht wordt met UV-licht zal zijn lichaam groen oplichten. Op de achtergrond zijn koralen, een zandbodem en kleine vissen afgebeeld. Aan de linkerkant van de munt bevindt zich een inkeping. Links en onder bevinden zich, zoals op alle munten uit de serie, een schelp en een zeester.
Deze onzettend leuke munt wordt geleverd in een Quadrum-capsule van Leuchtturm. De munt komt daarbij nog mooier uit tegen de zwarte achtegrond van de capsule.
(Bron: Wikipedia, www.muenzeoesterreich.at en Coins4all/MV)