Jaartal: 2018
Kwaliteit: BU
Bijzonderheden: 5 Euro in koper met normaal reliëf
Thema: Paashaas, één munt met twee redenen
Ontwerper(s): Helmut Andexlinger, Kathrin Kuntner en Herbert Wähner
Reden 1: voor Pasen en reden 2: ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan ​​van Weens porselein. De betoverende porseleinen beeldjes in het assortiment van de Augarten-porseleinfabriek zijn nagemaakt op de munt: het beroemde konijn.
De munt
De munt verwijst naar een aantal prachtige ontwerpen van de Weense Porseleinfabriek. Een vaasversiering diende als sjabloon voor de vergeet-mij-nietjes op de achtergrond. Rechtsonder omlijst het bekende Maria Theresa-ornament het hoofdmotief, dat is ontworpen naar de haas van Powolny (circa 1930). De haas heeft een van zijn lange oren horizontaal gedraaid; in de richting waarin hij luistert hoopt hij iets te horen.
Electieve affiniteiten
De Oostenrijkse Munt en Augarten Porzellan hebben iets gemeen: beiden kunnen terugkijken op een lange traditie. Opgericht in 1718 door de Nederlander Claudius Innocentius Du Paquier, viert de Weense porseleintraditie in 2018 haar 300ste verjaardag. Nog een ding dat we gemeen hebben: net als porseleinkunst produceren we rariteiten die het hart verrukken elke keer dat je ernaar kijkt. Dus we vonden het een goed idee om het porseleinen konijn op een munt te interpreteren.
Het komt van Michael Powolny (1871 tot 1954), die wordt beschouwd als de meester en pionier van de moderne Oostenrijkse keramiek. Geboren in Judenburg, studeerde hij aan het college voor de klei-industrie in Znojmo en aan de kunstacademie in Wenen. In 1906 richtte hij samen met Bertolt Löffler "Wiener Keramik" op, waarvan de producten werden verkocht door de Wiener Werkstätte. Vanaf 1912 was hij hoogleraar keramiek aan de Kunstgewerbeschule. Daarnaast ontwierp Powolny ook Oostenrijkse munten, waaronder een munt van 5 Schilling.
(Bron: muenzeoesterreich.at)