Jaartal: 2022
Kwaliteit: BU
Bijzonderheden: 5 Euro in koper met normaal reliëf
Thema: Nieuwjaarsmunt 2023
Ontwerper(s): Helmut Andexlinger, Anna Schlindner en Rebecca Wilding
Geef rond de jaarwisseling een heel bijzonder varken als geluksbrenger, eentje die optimisme uitstraalt. Omdat er op elk moment iets onvoorziens kan gebeuren, iets verrassend aangenaams. Met de munt wens je iemand in deze roerige tijden en voor het nieuwe jaar dat ze aan het einde kunnen zeggen: echt geluk. (Schwein Gehabt)
Het varken en geluk
Voor velen betekent de jaarwisseling het omzetten van angsten en onzekerheden in nieuwe hoop en nieuwe doelen. Zeker in roerige tijden als de onze. Sinds mensenheugenis zijn er gebruiken waarmee men in het nieuwe jaar geluk en overvloed wil toveren. Het populairste gelukssymbool in dit land is het varken. Het echte, fysieke varken vertegenwoordigde geen geluk, het was voedsel dat nodig is om te overleven.
Het gedomesticeerde varken: is al ongeveer 9.000 jaar nuttig voor de mens. Vooral in Europa en Oost-Azië wordt varkensvlees met plezier en veel gegeten. Vroeger stond het varken letterlijk voor voldoende voedsel, hele families leefden van een heel varken. Het bekende gezegde "Had a Pig", wat “geluk in vermomming” betekent, zou in de 16de eeuw zijn bedacht, in slechte tijden waarin mensen niet genoeg te eten hadden. Die hadden geluk als ze tenminste één varken hadden.
Vroeger en in de landelijke omgeving wilde niemand alleen op geluk vertrouwen. Een maakte voorzieningen. Er werd een “Sautanz” gehouden. Tegenwoordig kan het worden gezien als een schoolvoorbeeld van verantwoord en duurzaam beheer. Het uiteindelijke doel van dit slachtfeest: het hele varken, op de haren en botten na, omzetten in waardevol voedsel.
(Bron: muenzeoesterreich.at)