Jaartal: 2023
Kwaliteit: BU
Bijzonderheden: 5 Euro in koper met normaal reliëf
Thema: Paasmunt 2023, Bijendans
Ontwerper(s): Helmut Andexlinger, Rebecca Wilding en Herbert Wähner
Bijen dansen, dat is hun manier van "praten" met elkaar. De bijenmunt verwelkomt de lente en bedankt de bijen uit de grond van ons hart.
Het vreemde gedrag...
... van honingbijen, dat trok de aandacht van gedragsonderzoeker Karl von Frisch (1886 tot 1982), die opgroeide in Wenen. Omdat bijen soms in cirkels rennen of kwispelend bewegen. Maar waarom? Wat is hun doel? Het antwoord dat Frisch vond, leverde hem in 1973 de Nobelprijs op: bijen "dansen" hun medebijen om ze een hete fooi te geven, om ze te laten zien waar stuifmeel en nectar in overvloed zijn. Ze “spreken” een danstaal. Wie heeft er behalve de bijen zelf baat bij dat ze zo goed samenwerken? Andere levende wezens zoals mensen. We hebben honingbijen, wilde bijen en hommels nodig als een stukje brood. Hun welzijn is ons welzijn.
Hoe bijen "spreken"
De rondedans
De honingbij maakt lussen om uit te drukken: Zoek naar bloemen die naar mij ruiken in de buurt van de korf. De voedselbron ligt op maximaal 50 meter afstand. De rondedans geeft geen enkele richting aan.
De kwispeldans
Als de voedselbron meer dan 50 meter verwijderd is, gebruikt de bij de kwispeldans. Dit beschrijft de vorm van een licht geplette acht. De richting waarin de bij het rechte stuk tussen de twee helften van het cijfer acht kwispelt, geeft de richting aan van de bron van de honingbij. De duur van de passage geeft informatie over de afstand.
(Bron: muenzeoesterreich.at)