Een eerbetoon aan de Weense danstraditie
Het motief van de “Dance Yourself Free”-munt eert twee invloedrijke persoonlijkheden uit de Weense dans- en muziekcultuur. Ten eerste Johann Strauss II, de 'Waltz King', wiens 200ste verjaardag in 2025 zal worden gevierd. Zijn walsen hebben de Weense baltraditie gevormd en zijn wereldwijd populair. Vooral de ‘Donauwals’ vertegenwoordigt het gevoel van geluk en luchthartigheid dat velen van ons op oudejaarsavond ervaren.
De munt eert ook danseres en choreografe Grete Wiesenthal. Aan het begin van de 20ste eeuw bracht ze een revolutie teweeg in de danswereld met haar vrije interpretatie van de wals, de ‘solowals’. Met expressiviteit en dynamiek doorbrak ze de conventies van haar tijd en bracht ze een organische, ontroerende dansstijl op het podium die vandaag de dag nog steeds fascineert. Balans, zweeftechniek, draaiingen en dynamische bewegingen kenmerken haar choreografie. De “Dance Yourself Free”-munt weerspiegelt de lichtheid en expressiviteit van deze twee artiesten en viert de vrijheid en magie van dans.
Een levendige geluksbrenger voor het nieuwe jaar
De “Dance Yourself Free”-munt is meer dan een verzamelobject: het is een inspirerende geluksbrenger voor het nieuwe jaar. De munt is met veel aandacht voor detail ontworpen en herinnert ons eraan dat het nieuwe jaar als een schone lei is. Laten we het vullen met onze eigen melodieën en stappen. Een perfect cadeau voor iedereen die de jaarwisseling als een nieuw begin ziet - zij het als een persoonlijk geluksbrenger, als herinnering aan de Weense walstraditie of als symbool van hoop voor het komende jaar.
De muntafbeeldingen
Het ontwerp van de munt weerspiegelt de vreugde van beweging en de expressiviteit van dans. De voorkant toont een dansende vrouw in een vloeiende rok die op indrukwekkende wijze haar rotatie en energie vastlegt. De rok zwaait in harmonieuze lijnen, waardoor het moment van de dans levend lijkt. De danseres draait om haar eigen as en belichaamt de vrije geest die de munt uitstraalt. Net als bij de voorgaande Oostenrijkse 5 euromunten zijn de negen staatswapens in een cirkel op de waardezijde van de negenzijdige koperen munt gerangschikt.